Anual, la data de 2 februarie este sărbătorită Ziua Mondială a Zonelor Umede cu scopul conştientizării publicului privind rolul vital al acestora pentru oameni şi întreaga planetă. Această dată marchează adoptarea Convenţiei asupra zonelor umede la 2 februarie 1971, în oraşul Iranian Ramsar de pe ţărmurile Mării Caspice.
România s-a alăturat acestei convenții în 1991 prin înscrierea Deltei Dunării pe lista siturilor Ramsar, iar în prezent deținem 20 de zone umede desemnate de Convenția Ramsar, ce se întind pe mai mult de un milion de hectare. Alături de Delta Dunării, în această categorie s-au înscris siturile: Parcurile Naturale Comana, Lunca Mureșului și Porțile de Fier, Confluența Jiu-Dunăre și Olt-Dunăre, Brațul Borcea, Complexul piscicol Dumbrăvița, Tinovul Poiana Stampei, Lacul Techirghiol, Dunărea Veche – Brațul Măcin și Insula Mică a Brăilei.
În 2024, tema evenimentului este „Zonele umede şi bunăstarea umană”.
Zonele umede sunt esenţiale pentru bunăstarea noastră. Fie că este vorba de furnizarea de apă curată, acţionând ca sursă de hrană sau protejându-ne de fenomene meteorologice extreme, zonele umede sănătoase echivalează cu bunăstarea noastră.
Municipiul Bistrița nu deține zone umede desemnate de Convenția Ramsar, dar trebuie subliniat că la cca 60 km apropiere se află un astfel de sit: Tinovul Poiana Stampei.
Pentru a asigura utilizarea durabilă a zonelor umede prin gestionarea înţeleaptă a acestora, vă invităm să luaţi măsuri în trei moduri:
– Faceţi alegeri conştiente pentru a opri poluarea zonelor umede;
– Alăturaţi-vă efortului global de conservare şi gestionare durabilă a zonelor umede;
– Participaţi la eforturile de restaurare a zonelor umede la nivel local.
Fiţi parte din soluţie, pentru că fiecare zonă umedă este importantă şi fiecare efort contează !