2 februarie 2021 - Ziua mondială a zonelor umede

În fiecare an, în 2 februarie, se sărbătorește „Ziua mondială a zonelor umede”, care marchează adoptarea Convenției de la Ramsar (Iran) din 1971 – primul tratat internațional pe probleme de protecția mediului. Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la semnarea tratatului, încheiat cu scopul de a opri dispariția sau degradarea zonelor umede.
 
Ne confruntăm cu o criză în creștere a apei dulci care amenință oamenii și planeta. Folosim mai multă apă dulce decât poate produce natura și distrugem ecosistemul de care depind cel mai mult apa și viața – zonele umede. Tema din acest an aduce în atenția noastră zonele umede ca sursă de apă dulce și încurajează acele acțiuni menite să contribuie la restabilirea acestora și stoparea distrugerii lor.
 
În sensul Convenției Ramsar zonele umede sunt întinderi de bălţi, mlaştini, turbării, de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, inclusiv întinderile de apă marină a căror adâncime la reflux nu depăşeşte 6 m.
 
Țara noastră a aderat la Convenția Ramsar prin adoptarea Legii nr. 5/1991, recunoscând astfel importanța zonelor umede ce găzduiesc habitate cu floră și faună caracteristică ca având funcții ecologice fundamentale și o mare valoare ecologică, economică, naturală, științifică și recreativă, dispariția acestora fiind ireparabilă.
 
În septembrie 1991, Rezervația Biosferei Delta Dunării a fost prima și cea mai mare zonă umedă de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor de apă, inclusă de România pe lista Convenției Ramsar.
 
Primăria municipiului Bistrița promovează campania de susținere a biodiversității locale ca mijloc de dezvoltare durabilă și consideră acest eveniment ca o oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la valoarea și beneficiile apei și zonelor umede, conectate într-o coexistență inseparabilă, importantă pentru bunăstarea și sănătatea noastră.