Sari la conținut

PORTRETUL PICTORULUI "CORNELIU BABA" (1906-1997)

Mi-a rămas doar...„piatra albă pe care s-adorm înconjurat de vise...“
                                         Jurnal, 1995( Text preluat din România literară, nr. 47-2006, p. 25)
 
         Portretul pictorului “Corneliu Baba” a fost realizat in anul 2008 de catre sculptorul Alexandru Gavrilas, si dezvelit cu ocazia Zilelor Liceului de Arte Plastice ,,Corneliu Baba” din municipiul Bitrita.  Lucrarea este amplasata in fata Liceului de Arte Plastice «Corneliu Baba» pe Bulevardul Independentei la nr. 3-5. Unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati pictori romani, Corneliu Baba s-a nascut in 1906 la Craiova si a urmat cursurile Facultatii de Litere si Filosofie din Bucuresti si in paralel pe cele ale Academiei de Arte frumoase din Bucuresti. Ulterior, in anii 1934-1938, a studiat alaturi de Tonitza, la Facultatea de Arte frumoase din Iasi. Polemist subtil, Baba reuseste sa renunte la idilismul si anacronismul lumii rurale, prezentand intr-o lumina simpla personajele, evocand un univers spiritual ascuns. Gesturile si atitudinile personajelor apartin mai curand ritualurilor vietii cotidiene intr-un microcosmos guvernat de reguli clare si intangibile. Baba a cultivat un stil ce aminteste de rigorile epocii Renasterii, dar si de cele post-renascentiste. Materialul figurativ este ordonat in structuri geometrice, stabile. A primit numeroase premiisi distinctii: membru corespondent al Academiei Romane din 1963, al Academiei de Arta din Berlin din 1964, al Academiei “Tommaso Campanella” din Roma in 1970. A fost profesor universitar in Iasi (1946) si Bucuresti (din 1958).
         Proiectul a fost realizat de Asociatia Clubului LIONS in parteneriat cu Primaria municipiului Bistrita si Liceul de Arte «CORNELIU BABA» Bistrita.

« Am ieşit dintr-un coşmar sperând într-un miracol şi am intrat într-un haos în care ne-am rătăcit unii de alţii. Retragerea totală în lumea singurătăţii mele mi-a oferit, aşa cum am mai spus-o, şansa unei transparenţe care mă face să văd prin oameni şi obiecte altă lume decât cea ascunsă în febra orgoliilor şi a sărmanelor ambiţii de a învinge şi a cuceri...

Monitorul Oficial Local