Relații Externe
Acasă » MUNICIPIUL BISTRIŢA » Relații Externe
Relații de înfrățire
BESANCON - FRANŢA
Relaţie începută în anul 1997 când s-a semnat protocolul de înfrăţire între cele două oraşe.Carta de înfrăţire s-a semnat în 27 mai 1997
Aşezare: Franţa, regiunea Franche-Comtee
Populaţia: în jur de 190.000 de locuitori
Primar: Anne Vignot
- Muzeul Timpului
- Casa memorială Victor Hugo
- Citadela, cu acces la Muzeu – spaţii cu faună şi animale sălbatice, Muzeul regiunii Franche – Comté şi Muzeul Rezistenţei şi al Deportării
- Muzeul de Artă şi Arheologie (începând cu 2017 când va fi redeschis)şi sportive:
- Piscinele La Fayette, Mallarmé, Chalezeule
- Patinoarul La Fayette.
Măsura are ca scop favorizarea deschiderii interculturale şi a cunoaşterii reciproce între cetăţenii oraşelor înfrăţite Bistriţa şi Besançon.
ZIELONA GORA - POLONIA
Relaţiile au debutat în 1996 în cadrul Programului “ECOS – OUVERTURE”, municipiul Bistriţa fiind partener alături de oraşele: Montreuil – Franţa, Cottbus – Germania şi Zielona-Gora – Polonia. Carta de înfrăţire s-a semnat în anul 2001.
Aşezare: Polonia, regiunea Lubuskie
Populaţia: în jur de 150.000 de locuitori
Primar: Janusz Kubicki
COLUMBUS - S.U.A
Relaţiile de colaborare cu acest oraş au debutat în octombrie 1998. Carta de înfrăţire s-a semnat în mai 2003.
Aşezare: statul Georgia, S.U.A
Populaţia: în jur de 300.000 de locuitori
Primar: Skip Henderson
HERZOGENRATH - GERMANIA
Relaţiile de prietenie şi colaborare cu cetăţeni şi reprezentanţi ai oraşului Herzogenrath datează de la începutul anului 1990.
Carta de înfrăţire s-a semnat la 16.07.2005
Aşezare: Germania, landul Renania de Nord-Westfalia, district Aachen
Populaţia: 50.000 de locuitori
Primar: Dr. Benjamin Fadavian
L'AQUILA - ITALIA
Relaţiile de prietenie şi colaborare cu cetăţenii şi reprezentanţii oraşului L’Aquila datează de la începutul anului 2001.
Carta de înfrăţire s-a semnat la 15.07.2006
Aşezare: Italia, capitala regiunii Abruzzo
Populaţia: 70.000 de locuitori
Primar: Pierluigi Biondi
WELS - AUSTRIA
Relaţiile de colaborare dintre municipiul Bistriţa şi oraşul Wels au fost iniţiate în prima parte a anului 2013 prin intermediul Asociaţiei HOG Bistritz Nösen. Înţelegerea de cooperare s-a semnat la data de 13 septembrie 2014.
Aşezare: Austria, landul Austria Superioară (Oberösterreich)
Populaţia: în jur de 60,000 de locuitori
Primar: Dr. Andreas Rabl
WIEHL – GERMANIA
Relaţiile de prietenie şi colaborare cu oraşul Wiehl au debutat în anul 2005 prin intermediul Asociaţiei HOG Bistritz-Nösen, prin preşedintele acesteia, d-nul Dr. Hans Georg Franchy. Înţelegerea de cooperare dintre municipiul Bistriţa şi oraşul Wiehl s-a încheiat la data de 21 august 2015.
Aşezare: Germania, landul Renania de Nord-Westfalia, district Oberbergischer Kreis
Populaţia: 26.000 de locuitori (31 dec. 2010)
Primar: Ulrich Stucker
REHOVOT - ISRAEL
Înţelegerea de cooperare dintre municipiul Bistriţa şi oraşul Rehovot s-a încheiat la data de 2 noiembrie 2016. Rehovot este cunoscut sub numele de “orasul stiintei si culturii”.
Simbolul oraşului cuprinde trei elemente:o portocală – de la plantaţiile de portocali care au făcut renumele locului, un microscop – de la centrele de cercetare ştiinţifică – Institutul Weizmann, Facultatea de studii agricole,etc şi o carte – de la biblioteca privată a lui Tuvia Miller care se afla pe vremuri în centrul localităţii şi era la începutul secolului al XX-lea una din cele mai mari din Palestina. Aici traiesc peste 3000 de israelieni originari din Romania.
Aşezare: Orasul Rehovot este situat in Districtul central al Israelului, la aproximativ 20 de km de Tel-Aviv, avand o populatie majoritar evreiasca.
Populaţia: 115.000
Primar: Rachamim Malul
SOROCA - REPUBLICA MOLDOVA
Caracterul special, unic, al relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură, tradiţii – realităţi ce nu pot fi eludate sau negate, precum şi dimensiunea europeană a cooperării bilaterale, având la bază obiectivul strategic al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, au pus bazele unei cooperări între municipiile Bistriţa şi Soroca.
Acordul de înfrăţire a fost semnat în data de 1 decembrie 2022, la Bistriţa, în prezenţa unei delegaţii numeroase a Municipiului Soroca.
Aşezare: nord-estul Republicii Moldova, situat pe malul drept al râului Nistru, la frontieră cu Ucraina
Populaţia: 22.196
Primar: Lilia Pilipeţchi
UNGHENI - REPUBLICA MOLDOVA
Caracterul special, unic, al relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură, tradiţii – realităţi ce nu pot fi eludate sau negate, precum şi dimensiunea europeană a cooperării bilaterale, având la bază obiectivul strategic al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, au pus bazele unei cooperări între municipiile Bistriţa şi Ungheni.
Acordul de înfrăţire a fost semnat în data de 1 decembrie 2022, la Bistriţa, în prezenţa unei delegaţii numeroase a Municipiului Ungheni.
Aşezare: partea central-vestică a Republicii Moldova, pe malul estic al Prutului
Populaţia: 30.804
Primar: Alexandru Ambros
ȘTEFAN VODĂ - REPUBLICA MOLDOVA
Caracterul special, unic, al relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură, tradiţii – realităţi ce nu pot fi eludate sau negate, precum şi dimensiunea europeană a cooperării bilaterale, având la bază obiectivul strategic al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, au pus bazele unei cooperări între municipiul Bistriţa şi orașul Ștefan Vodă.
Acordul de înfrăţire a fost semnat în data de 25 septembrie 2024, la Bistriţa, în prezenţa unei delegaţii numeroase a orașului Ștefan Vodă.
Aşezare: sud-estul Republicii Moldova, situat pe malul drept al râului Nistru, la frontieră cu Ucraina
Populaţia: 7.350
Primar: Vladislav Cociu