STATUIA LUI „ANDREI MURESANU”(1816-1863)
Acasă » MUNICIPIUL BISTRIŢA » Descrierea Bistriţei » Statuia lui Andrei Muresanu
„Muresan scutura lantul cu-a lui voce ruginita,
Rupe coarde de arama cu o mana amortita,
Cheama piatra sa invie ca si miticul poet,
Smulge muntilor durerea, brazilor destinul spune,
Si bogat in saracia-l ca un astru el apune,
Preot destepatarii noastre, semnelor vremii profet.”
M. Eminescu
Statuia lui „Andrei Muresanu” a fost realizata de sculptorul Corneliu Medrea, in anul 1937. Este amplasata in Piata Centrala, fiind simbol al Bistritei, integrata pe stema municipiului. Cornel Medrea a practicat toate genurile sculpturii, cultivând forme pline, robuste, având ca ideal simplitatea realităţii. Portretele, seriile de maternităţi, evocările istorice (Dragoş Vodă şi Zimbrul), reprezentările alegorice (Atlas, Pescarii, Victorie) converg spre manifestarea unei plenitudini, a unui optimism bazat pe afirmarea imaginii umane.
Versurile imnului National al Romaniei apartin lui Andrei Muresanu, poet, romantic, jurnalist, traducator, un adevarat tribun al epocii Revolutiei de la 1848. Muzica a fost compusa de Anton Pann, cunoscut poet si culegator de folclor.
Asadar poezia „Un Rasunet”, a devenit imnul national sub numele „Destepta-te, romane!”, se dovedeste a fi un testament romanesc adresat urmasilor, si nu in ultimul rand, umanitatii. Orasul Bistrita a fost declarat Oras al Imnului National.
Simbolistica lui nationala si rolul jucat in momentele cheie ale istoriei romanesti ( Razboiul de independenta, Primul si al Doilea Razboi Mondial, Miscarea revolutionara din decembrie 1989) au facut ca dupa 1989 creatia lui Andrei Muresanu si Anton Pann sa fie expresie a romantismului revolutionar.