BUSTUL ROMANCIERULUI "LIVIU REBREANU” (1885-1944)
Acasă » MUNICIPIUL BISTRIŢA » Descrierea Bistriţei » Bustul lui Liviu Rebreanu
”Iubirea nu-ti cere socoteala de sarutarile ce ai dat sau nu ai dat altora. Iubirea nu-ti scormoneste trecutul su nu-ti cerceteaza prezentul. Viitorul este nadejdea ei; viitorul este egoismul ei. Nadejdea cea nedeznadajduita, mangaierea cea nemangaiata sunt balsamul ei care e tot atat de dulce ca si suferinta, ca si iubirea. Iubesti, suferi, traiesti: iata troita iubirei”. Citat din opera lui LIVIU REBREANU
In anul 1978, Primaria municipiului Bistrita ridica bustul lui Liviu Rebreanu, realizat de sculptorul Romulus Ladea si este amplasat in zona protejata a Centrului Istoric, mai exact in Piata Unirii in centrul zonei verzi, in partea de nord, inconjurat de banci de repaos dealungul aleilor pietonale pentru plimbare. Romulus Ladea (cunoscut şi ca Romul Ladea, n. 1901Jitin, Caraş-Severin, d. 1970) a fost un sculptor român. Opera sa este una profund realistă, care exprimă o atitudine de înfruntare a destinului, dar şi dragostea, mila, bunătatea, blândeţea şi graţia. Fiind fondatorul şcolii româneşti de sculptură modernă, Ladea a exercitat o influenţă importantă asupra artei româneşti.
S-a nascut la 27 noiembrie 1885 Liviu Rebreanu, romancier, dramaturg, academician roman, cronicar dramatic, in fostul comitat „Solnoc Dabaca” (astazi Judetul Bistrita-Nasaud).
Muzee reprezentative pentru Judetul Bistrita-Nasaud: „Casa Memoriala Liviu Rebreanu din Maieru” a fost infiintata in 1959 de catre un grup de elevi condusi de Sever Ursa, un profesor roman a carui preocupare pentru opera lui Rebreanu l-au determinat in a organiza o mica expozitie cuprinzand unele dintre obiectele personale ale scriitorului, unde si numele muzeului isi are originile in numele metaforic folosit de Rebreanu cu referire la Maieru, satul unde si-a petrecut „cele mai fericite momente ale vietii”. „Muzeul memorial Liviu Rebreanu din Nasaud”, reconstituit pe locul casei parintesti din Prislop, expune biroul, fotografii de familie, alte obiecte apartinand scriitorului, editii din opera sa din tara si strainatate.