Sari la conținut

Relații Externe

Relații de colaborare

ASOCIAŢIA DE PRIETENIE GERMANĂ-SĂSEASCĂ-ROMÂNĂ WIEHL-BISTRIŢA

Relații de înfrățire

BESANCON - FRANŢA

Relaţie începută în anul 1997 când s-a semnat protocolul de înfrăţire între cele două oraşe.Carta de înfrăţire s-a semnat în 27 mai 1997

Aşezare: Franţa, regiunea Franche-Comtee
Populaţia: în jur de 190.000 de locuitori

Primar: Anne Vignot

Consiliul Municipal din Besançon a votat în şedinţa din data de 18 iunie 2015, principiul gratuităţii la obiectivele municipale din Besançon pentru locuitorii oraşelor înfrăţite, oferind astfel acces gratuit cetăţenilor din municipiul Bistriţa, pe baza prezentării actului de identitate şi a unui document din care să reiasă domiciliul în Bistriţa a acestora, la următoarele structuri culturale:

 

  • Muzeul Timpului
  • Casa memorială Victor Hugo
  • Citadela, cu acces la Muzeu – spaţii cu faună şi animale sălbatice, Muzeul regiunii Franche – Comté şi Muzeul Rezistenţei şi al Deportării
  • Muzeul de Artă şi Arheologie (începând cu 2017 când va fi redeschis)şi sportive:
  • Piscinele La Fayette, Mallarmé, Chalezeule
  • Patinoarul La Fayette.

Măsura are ca scop favorizarea deschiderii interculturale şi a cunoaşterii reciproce între cetăţenii oraşelor înfrăţite Bistriţa şi Besançon.

ZIELONA GORA - POLONIA

Relaţiile au debutat în 1996 în cadrul Programului “ECOS – OUVERTURE”, municipiul Bistriţa fiind partener alături de oraşele: Montreuil – Franţa, Cottbus – Germania şi Zielona-Gora – Polonia. Carta de înfrăţire s-a semnat în anul 2001.

Aşezare: Polonia, regiunea Lubuskie
Populaţia: în jur de 150.000 de locuitori

Primar: Janusz Kubicki

COLUMBUS - S.U.A

Relaţiile de colaborare cu acest oraş au debutat în octombrie 1998. Carta de înfrăţire s-a semnat în mai 2003.

Aşezare: statul Georgia, S.U.A
Populaţia: în jur de 300.000 de locuitori

Primar: Skip Henderson

HERZOGENRATH - GERMANIA

Relaţiile de prietenie şi colaborare cu cetăţeni şi reprezentanţi ai oraşului Herzogenrath datează de la începutul anului 1990.
Carta de înfrăţire s-a semnat la 16.07.2005

Aşezare: Germania, landul Renania de Nord-Westfalia, district Aachen
Populaţia: 50.000 de locuitori

Primar: Dr. Benjamin Fadavian

 

L'AQUILA - ITALIA

Relaţiile de prietenie şi colaborare cu cetăţenii şi reprezentanţii  oraşului L’Aquila datează de la începutul anului 2001.
Carta de înfrăţire s-a semnat la 15.07.2006

Aşezare: Italia, capitala regiunii Abruzzo
Populaţia: 70.000 de locuitori

Primar: Pierluigi Biondi

WELS - AUSTRIA

Relaţiile de colaborare dintre municipiul Bistriţa şi oraşul Wels au fost iniţiate în prima parte a anului 2013 prin intermediul Asociaţiei HOG Bistritz Nösen. Înţelegerea de cooperare s-a semnat la data de 13 septembrie 2014.

Aşezare: Austria, landul Austria Superioară (Oberösterreich)
Populaţia: în jur de 60,000 de locuitori

Primar: Dr. Andreas Rabl

WIEHL – GERMANIA

Relaţiile de prietenie şi colaborare cu oraşul Wiehl au debutat în anul 2005 prin intermediul Asociaţiei HOG Bistritz-Nösen, prin preşedintele acesteia, d-nul Dr. Hans Georg Franchy. Înţelegerea de cooperare dintre municipiul Bistriţa şi oraşul Wiehl s-a încheiat la data de 21 august 2015.

Aşezare: Germania, landul Renania de Nord-Westfalia, district Oberbergischer Kreis
Populaţia: 26.000  de locuitori (31 dec. 2010)

Primar: Ulrich Stucker

REHOVOT - ISRAEL

Înţelegerea de cooperare dintre municipiul Bistriţa şi oraşul Rehovot s-a încheiat la data de 2 noiembrie 2016. Rehovot este cunoscut sub numele de “orasul stiintei si culturii”.
Simbolul oraşului cuprinde trei elemente:o portocală – de la plantaţiile de portocali care au făcut renumele locului, un microscop – de la centrele de cercetare ştiinţifică – Institutul Weizmann, Facultatea de studii agricole,etc şi o carte – de la biblioteca privată a lui Tuvia Miller care se afla pe vremuri în centrul localităţii şi era la începutul secolului al XX-lea una din cele mai mari din Palestina. Aici traiesc peste 3000 de israelieni originari din Romania.

Aşezare: Orasul Rehovot este situat in Districtul central al Israelului, la aproximativ 20 de km de Tel-Aviv, avand o populatie majoritar evreiasca.
Populaţia: 115.000

Primar: Rachamim Malul

SOROCA - REPUBLICA MOLDOVA

Caracterul special, unic, al relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură, tradiţii – realităţi ce nu pot fi eludate sau negate, precum şi dimensiunea europeană a cooperării bilaterale, având la bază obiectivul strategic al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, au pus bazele unei cooperări între municipiile Bistriţa şi Soroca.

Acordul de înfrăţire a fost semnat în data de 1 decembrie 2022, la Bistriţa, în prezenţa unei delegaţii numeroase a Municipiului Soroca.

Aşezare: nord-estul Republicii Moldova, situat pe malul drept al râului Nistru, la frontieră cu Ucraina
Populaţia: 22.196

Primar: Lilia Pilipeţchi

UNGHENI - REPUBLICA MOLDOVA

Caracterul special, unic, al relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură, tradiţii – realităţi ce nu pot fi eludate sau negate, precum şi dimensiunea europeană a cooperării bilaterale, având la bază obiectivul strategic al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, au pus bazele unei cooperări între municipiile Bistriţa şi Ungheni.

Acordul de înfrăţire a fost semnat în data de 1 decembrie 2022, la Bistriţa, în prezenţa unei delegaţii numeroase a Municipiului Ungheni.

Aşezare: partea central-vestică a Republicii Moldova, pe malul estic al Prutului
Populaţia: 30.804 

Primar: Alexandru Ambros

ȘTEFAN VODĂ - REPUBLICA MOLDOVA

Caracterul special, unic, al relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură, tradiţii – realităţi ce nu pot fi eludate sau negate, precum şi dimensiunea europeană a cooperării bilaterale, având la bază obiectivul strategic al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, au pus bazele unei cooperări între municipiul Bistriţa şi orașul Ștefan Vodă.

Acordul de înfrăţire a fost semnat în data de 25 septembrie 2024, la Bistriţa, în prezenţa unei delegaţii numeroase a orașului Ștefan Vodă.

Aşezare: sud-estul Republicii Moldova, situat pe malul drept al râului Nistru, la frontieră cu Ucraina
Populaţia: 7.350

Primar: Vladislav Cociu

Monitorul Oficial Local