Acasă » ANUNŢURI » În 2022, taxele și impozitele locale rămân la același nivel!

În 2022, taxele și impozitele locale rămân la același nivel!

Începând de astăzi, cele două proiecte de hotărâre privind stabilirea impozitelor, taxelor locale și a celor speciale sunt supuse consultării publice. Ele sunt disponibile atât la sediul Primăriei, cât și pe site-ul instituției, secțiunea Monitorul Oficial (https://www.primariabistrita.ro/monitorul-oficial-local/proiecte-cu-caracter-normativ/).

Nevoia de dezvoltare a orașului prin investiții de anvergură, chiar și în cazul celor finanțate din fonduri europene, presupune alocarea unor sume din bugetul local, ceea ce creează o presiune foarte mare asupra fondurilor de dezvoltare. Cu toate acestea, consider că bistrițenii nu trebuie să resimtă acest lucru prin majorări ale contribuțiilor, motiv pentru care propun Consiliului Local menținerea taxelor și impozitelor pentru anul viitor la același nivel cu cele din acest an.

Singura modificare care va apărea este o corectare a unei măsuri luate de fosta administrație înainte de campania electorală a anului trecut, cu un impact negativ considerabil asupra bugetului local. Este vorba despre serviciul de salubrizare, al cărui cost real este de circa 18 lei/persoană/lună. Toți bistrițenii vor plăti o taxă de 11,5 lei/persoană/lună, diferența fiind subvenționată în continuare din bugetul local, iar pentru cei care sunt în evidența serviciului de specialitate ca beneficiari ai Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, taxa va rămâne la de 6,6 lei/persoană/lună.

Este primul an în care persoanele cu handicap grav/accentuat sau în gradul I de invaliditate, iar în cazul minorilor, reprezentantul legal al acestora vor fi scutite de la plată.

 În ultimii ani, de acest ajutor, acordat tot din contribuțiile bistrițenilor, am beneficiat cu toții, indiferent de nevoia reală a fiecăruia. Consider că soluția corectă nu este majorarea taxelor și impozitelor locale pentru continuarea subvenționării acestui serviciu și în cazul celor care nu au nevoie de această protecție, ci stimularea unui comportament mai responsabil în privința deșeurilor.

Sumele care vor rămâne în buget vor fi alocate pentru investiții în modernizarea sistemului de colectare a deșeurilor, a promovării și susținerii colectării selective, precum și a implementării principiului „plătești cât arunci”.