5 martie – Ziua Mondială a Eficienței Energetice

Inițiativa, apărută în Austria în cadrul primei reuniuni internaționale privind eficiența energetică din 1998, își propune să conștientizeze necesitatea de a reduce consumul de energie printr-o utilizare rezonabilă și durabilă a energiei.
În 2021, în mijlocul pandemiei COVID-19, este important să marcăm această zi, în contextual în care mai mult ca oricând schimbările climatice și criza sanitară necesită o abordare comună.
Spre deosebire de ceea ce credem mulți dintre noi, îmbunătățirea eficienței energetice nu înseamnă compromiterea confortului și a calității vieții noastre, prin scăderea consumului zilnic de energie. Creșterea eficienței energetice se bazează pe optimizarea proceselor de producție și a consumului de energie, utilizarea surselor de energie regenerabile în locul combustibililor fosili și promovarea consumului și reciclării responsabile, printer altele.
Sunt multeacțiuni simple pe care le putem întreprinde pe tot parcursul anului, nu doar în această zi mondială a eficienței energetice din 5 martie:
– Folosirea luminii naturale a zilei pentru activități care necesită mai multă iluminare;
– Stingerea luminilor și deconectarea dispozitivelor electrice atunci când nu sunt utilizate;
– Utilizarea LED-urilor în locul lămpilor sau becurilor convenționale; alternativă poate genera economii de energie de până la 80% față de iluminatul tradițional și este, de asemenea, ecologică datorită materialelor utilizate;
– În locuirea aparatelor vechi cu aparate mai eficiente, care consumă mai puțină energie. Menționăm că de la 1 martie au fost introduce în Uniunea Europeană noi etichete energetice, îmbunătățite, pentru aparatele de uz casnic. Scara de la A +++ la G a fost înlocuită de o scară mai simplă, de la A la G. Noile etichete au fost introduce pentru frigidere, congelatoare, mașini de spălat și mașini de spălat cu uscător, mașini de spălat vase, televizoare și afișaje electronice. Acestea sunt recunoscute pe scară largă, în toate magazinele şi la toate punctele online de vânzare cu amănuntul;
În ceea ceprivește mobilitatea, cea mai eficientă opțiune este prioritizarea transportului public sau a ciclismului. Cu toatea cestea, există unele obiceiuri de șofat care pot contribui la eficiența energetică: menținerea unui ritm constant și evitarea conducerii cu viteze excesive; menținerea geamurilor ridicate și a aerului condiționat la o temperatură medie de 21°C; și asigurarea întreținerii corespunzătoare a anvelopelor și a motorului.
Pe lângă beneficiile de mediu, aceste acțiuni pot duce și la economii financiare. De exemplu, a folosi mai puțină energie înseamnă o factură mai mică de energie electrică.
Marcarea acestei zile reprezintă o oportunitate de aaduce în discuție a eficienţei energetice care prezintă beneficii multiple pentru operatorii economici şi consumatorii de energie şi constituie un pilon central al economiei, fiind necesară responsabilizarea factorilor decizionali privind politicile şi măsurile active pentru creşterea eficienţei energetice, în vederea atingerii ţintelor naţionale în domeniu.