TRAFFIC SNAKE GAME – Rezultate 2020

TRAFFIC SNAKE GAME (TSG) a început ca un mic proiect în Flandra (Belgia), devenind în decursul anilor o campanie la nivel european. Proiectul Traffic Snake Game Network, coordonat în România de Asociația „Orașe Energie în România”, a fost cofinanțat în perioada 2014-2017 prin programul Intelligent Energy Europe al Uniunii Europene. În primii trei ani, campania s-a organizat, în paralel, în 20 de țări europene. După primii doi ani, România a trecut pe primul loc înscriind cel mai mare număr de școli și elevi și realizând economii importante de combustibili și emisii CO2.

Scopul campaniei a pornit de la nevoia de a educa elevii în ideea unui transport cu emisii scăzute și de a decongestiona zonele adiacente școlilor, blocate de mașinile care aduc sau preiau elevi. Ulterior s-au evidențiat beneficiile indirecte ale campaniei TSG:
– mergând pe jos sau cu bicicleta, copiii cunosc comunitatea în care trăiesc, explorează mediul înconjurător, devin autonomi;
– deplasându-se pe cont propriu, copiii învață să se descurce singuri, deprind regulile de circulație, dezvoltă capacitatea de a anticipa acțiunile celorlalți participanți la trafic;
– mișcarea contribuie la atingerea necesarului zilnic de efort fizic, la o viață activă și sănătoasă;
– alegerea mijloacelor sustenabile de transport contribuie la prezervarea unui mediu curat, la calitatea aerului;
– mobilitatea sustenabilă reprezintă un act responsabil pentru adaptarea societății la schimbările climatice.
În România, campania se derulează sub titlul „OSCAR, ȘARPELE HOINAR” și a generat în urma edițiilor 2014-2019 economii impresionante de emisii CO2 și aproximativ 350.000 km parcurși sustenabil, implicând peste 55.000 elevi. Inițiativa încurajează elevii, părinții și cadrele didactice să adopte mersul pe jos și cu bicicleta sau orice mijloace de transport ușor poluante atunci când se deplasează la școală.
Ediția TSG 2020 s-a derulat în perioada 21/09-02/10/20, cu respectarea măsurilor privind prevenirea SARS-COV-2, fiecare școală implicată în campanie urmând scenariul și măsurile indicate de către Direcțiile de Sănătate Publică.
Elevii din cele 10 orașe participante, în număr de 6.627 din 41 școli, au redus aproape 7 tone emisii de COca urmare a utilizării modurilor sustenabile de transport în proporție de până la 78%, pe durata derulării campaniei.
În Bistriţa, campania „OSCAR, ŞARPELE HOINAR” a implicat un număr de 1.483 elevi din 8 şcoli din municipiu, după cum urmează: Şcoala Gimnazială nr. 1, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga”, Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare”, Școala Gimnazială nr.7, Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” și Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”. Rezultatele obţinute de fiecare şcoală pot fi vizualizate pe site-ul oficial al campaniei: http://www.trafficsnakegame.eu/romania.