16-22 septembrie 2020: Săptămâna europeană a mobilității la Bistrița

Campania de promovare a formelor alternative de transport ecologic în Bistrița, din perioada 16-22 septembrie, s-a încheiat. Renunțarea pentru o săptămână sau numai pentru o zi la mașina personală a adus beneficii imense atât mediului, cât şi sănătății noastre. În „Săptămâna mobilității”, municipiul Bistrița și-a propus și în acest an să promoveze măsuri de transport sustenabile şi a invitat cetățenii să încerce alternative la deplasarea cu maşina.
Acțiunile de marți, 22 septembrie 2020, au marcat „Ziua Europeană Fără Autoturism” prin suspendarea traficului rutier între orele 9.00 – 12.00 în perimetrul str. Dornei – Piaţa Centrală – str. Gheorghe Șincai și premierea participanților la concursurile „ZigZag prin Bistrița”, „Senioara, seniorul și juniorul bicicliștilor” și „Familia pe două roţi” care a avut loc între orele 10.00 – 16.00, pe pietonalul „Liviu Rebreanu” la punctul de informare turistică.
Clasamentul participanților la concursul „ZigZag prin Bistrița” s-a realizat în funcție de km pedalați individual de fiecare biciclist, prin oraș și împrejurimi, pentru a acumula 15000 de km în perioada 19-20 septembrie. Cei 76 de bicicliști care au răspuns la provocarea adresată lor de către clubul „Tura cu copaci” în cadrul proiectului „Acțiuni de promovare a mersului pe bicicletă”, cofinanțat din bugetul local al municipiului Bistrița pe anul 2020, au acumulat 6.535,35 km în cele două zile dedicate mersului pe bicicletă. Trebuie să subliniem și faptul că ”Juniorul bicicliștilor” de anul acesta are vârsta de 5 ani.
 
 
Obiectivul de a promova mersul pe bicicletă și mersul pe jos pentru a ne apropia pas cu pas de „Zero emisii pentru toți” a fost atins, fapt pentru care mulțumim participanților la acțiunile realizate de parteneri noștri – Clubul „Tura cu copaci”, Camera de Comerț și Industrie Bistriţa-Năsăud prin Centrul Europe Direct, Fundația „Cercetașii bistrițeni” și nu în ultimul rând Agenției pentru Protecția Mediului Bistriţa-Năsăud care a efectuat determinări de zgomot la intersecția str. Dornei – Piaţa Centrală, determinări ce au indicat o scădere cu 9,92 % a nivelului de zgomot în condițiile închiderii circulaţiei în zonă.