24 mai, Ziua Europeană a Parcurilor Naționale

„Parcuri pentru sănătate”, tema de anul acesta aduce în atenție, dacă mai era nevoie, faptul că sănătatea noastră, a oamenilor, este strâns legată de mediul în care trăim. Logo-ul dorește să fie un îndemn de a ne reconecta cu natura și de a aprecia cum se cuvine comorile naturale care fac Parcurile Naționale atât de speciale.
Data de 24 mai 1909 a fost marcată de înființarea primelor nouă parcuri naționale din Suedia și totodată și din Europa. 90 de ani mai târziu, în 1999, la inițiativa Federației Europene EUROPARC, a luat ființă Ziua Europeană a Parcurilor Naționale, care are drept scop protejarea și conservarea ariilor naturale protejate de la nivelul Europei.
Reamintim că, în România, primul parc național a fost înființat în anul 1935, pe data de 22 martie, la insistențele profesorului Alexandru Borza care a fost fascinat de Munții Retezat pe care i-a denumit „un tărâm sfânt pentru știință, un monument sacru al naturii.” Munții Retezat au reprezentat și locul în care, în 1927, a fost înființată și prima rezervație naturală de mici dimensiuni.
La nivel european, față de anii trecuți, pentru 24 mai 2020 sunt propuse altfel de acțiuni care au în centrul atenției parcurile naționale europene. Suntem invitați să ne întâlnim virtual pentru a celebra Parcurile prin realizarea de filmulețe despre natură, imortalizarea peisajelor care ne-au impresionat și înregistrarea ciripitului de păsărele.
Primăria municipiului Bistrița dorește să marcheze acest eveniment tot din izolare, așa cum a arătat că putem să o facem anul acesta. Vă invităm, dragi iubitori de natură sălbatică, să vă reamintiți de cele mai frumoase expediții pe care le-ați realizat în rezervațiile naturale din România și să postați pe pagina de Facebook a Centrului de Informare și Educație Ecologică –„Școala Verde” imagini sau filmulețe surprinse de voi cu peisaje, cu plante și animale pe care le-ați admirat și ați reușit să le „decupați” din mediul natural cu ajutorul obiectivului aparatului foto.
Pentru cei care nu ați ajuns într-un Parc Național, vă propunem să postați imagini sau înregistrări realizate în Parcul municipal Bistrița și vă îndemnăm să notați pentru viitor, pe lista locurilor care trebuie văzute, Parcul Național Munții Rodnei, rezervație naturală aflată în județul nostru și care în luna mai își așteaptă vizitatorii în Poiana Narciselor.
Așadar, pagina de Facebook a Școlii Verzi „Bistrița renunță la plastic”: https://www.facebook.com/Bistritarenuntalaplastic/ devine sala virtuală de expoziții pentru filmulețele și imaginile surprinse în parcuri și este deschisă pentru toți bistrițenii care doresc să prezinte un colț al naturii din rezervațiile naturale sau din Parcul municipal Bistrița.